Alles over internetbankieren en internetbanken

Geactualiseerd op
minuten lezen
Internetbankieren

Internetbankieren wordt steeds populairder. Naar schatting regelen al 4 miljoen Belgen hun bankzaken online. In deze praktische gids geven we kort uitleg bij het internetbankieren en geven we een overzicht van de geschiedenis van het internetbankieren. Daarna bespreken we een aantal voor-en nadelen. Tot slot geven we een overzicht van de grootste banken in België en vertellen we wat het internetbankieren bij die banken inhoudt.

Wat is internetbankieren?

Zoals de naam al doet vermoeden betreft internetbankieren het digitaal regelen van de bankzaken, i.e. het beheren van verschillende rekeningen zoals bijvoorbeeld de zichtrekening en de spaarrekening(en). Ook kan de klant bepaalde transacties opgeven aan de bank, bv. het storten van een bedrag op de spaarrekening vanuit de zichtrekening. Alle grote banken in België bieden hun klanten een of andere vorm van internetbankieren aan. Daarnaast zijn er ook heel wat kleinere banken die 100% online bestaan. Dit wil zeggen dat er geen traditioneel kantoor bestaat waar u langs kan gaan om bijvoorbeeld advies te vragen aan een bankagent. Alle communicatie gebeurt bij de 100% online banken vanzelfsprekend over het internet. Deze banken worden ook wel internetbanken genoemd.

Hoe ontstond internetbankieren?

Het internetbankieren ontstond voor het eerst op het einde van de jaren negentig toen zowel het internet als de beurzen wereldwijd een boom kenden. De prijs van beurstransacties daalde door ze via het internet uit te voeren. Waar voordien meer dan 1% van het transactiebedrag betaald moest worden, rekenden nieuwe spelers op de markt nu plots een lager, vast bedrag aan. Online beursmakelaars ontstonden dus het eerst, maar het internetbankieren lag niet ver achter. Toch was het even wachten op het eerste succes, dat van Keytrade in 2002. De bank nam in dat jaar RealBank over en werd de eerste internetbank van België. Het succes van Keytrade deed de bal aan het rollen en gauw volgden ook de grotere banken. Na een aantal jaren boden zo goed als alle banken internetbankieren aan en ontstonden er steeds meer internetbanken. Ondanks het succes van internetbankieren zullen internetbanken de traditionele banken nog niet snel onttronen. Dit komt omdat internetbanken (en tevens ook het internetbankieren bij traditionele banken) niet het volledige gamma van bankzaken aanbieden. Het blijft bij de meeste banken beperkt tot beursbeleggingen, spaar- en termijnrekeningen. In andere situaties is menselijk contact noodzakelijk of toch zeker gewenst, bijvoorbeeld bij verzekeringen en persoonlijke leningen.

De voordelen van internetbankieren en internetbanken

  • het grootste voordeel van internetbanken of van internetbankieren in het algemeen is dat uw bankzaken altijd en overal beschikbaar zijn. U hoeft niet naar het dichtstbijzijnde kantoor te gaan om bijvoorbeeld een bepaald bedrag op uw spaarrekening te storten. Dat kunt u gewoon doen vanuit uw zetel en wanneer het u het best uitkomt. U hoeft zich dus niet voor 16u naar de bank te haasten!
  • het tweede voordeel is van toepassing op de internetbanken. Bij deze banken zijn de tarieven lager dan die van een klassieke bank. Ook is de rente op de spaarrekeningen over het algemeen hoger. Dit komt omdat een zuivere internetbank alleen via het internet werkt. De bank moet dus geen kantoorruimte betalen en heeft ook weinig tot geen bankagenten. Ook de administratiekosten liggen een pak lager aangezien alle communicatie via het internet verloopt. Op die manier kunnen internetbanken hun kosten drukken.
  • de meeste internetbanken bieden een aantal gratis diensten aan zoals een bankkaart, kaartlezer, etc.

De nadelen van internetbanken en internetbankieren

  • zoals hierboven al aangehaald werd, zijn de aangeboden diensten eerder beperkt. Internetbanken en internetbankieren is handig voor het beheren van beleggingen of spaarrekeningen maar u kunt er niet terecht voor persoonlijke leningen, hypotheken, etc.
  • het gebrek aan persoonlijk contact kan een struikelblok vormen. U kunt immers niet langsgaan op het kantoor om even advies te vragen

Is internetbankieren veilig?

Heel wat mensen maken zich zorgen rond de veiligheid van internetbankieren. Op dat vlak kunnen we u geruststellen: internetbankieren vormt geen groter risico dan “traditioneel” bankieren via het kantoor. Om online transacties uit te voeren, moet u immers een aantal beveiligingen passeren. Zo moet u drie sleutels opgeven: uw klantennummer, uw rekeningnummer en een code die aangemaakt wordt door een digipass. Iemand die uw bankkaart zou stelen zou dus geen online transacties kunnen uitvoeren aangezien ze maar een van de drie sleutels in handen hebben.

Internetbankieren bij de grootste banken in België

Hieronder geven we een overzicht van een aantal van de grootste banken van België om u een idee te kunnen geven wat internetbankieren voor elke afzonderlijke bank allemaal inhoudt.

KBC

  • u kunt de balans van uw rekeningen controleren
  • u kunt een nationale en internationale overschrijvingen uitvoeren
  • u krijgt een compleet overzicht van alle diensten waar uit gebruik van maakt met de mogelijkheid om deze aan te passen of op te zeggen. Op die manier vervangt online banking de bankagent
  • Opgelet:wanneer u gebruik wenst te maken van online banking bij KBC dient u er rekening mee te houden dat daar kosten aan verbonden zijn. Wanneer u over een KBC-basisrekening of een zogenaamde Plusrekening beschikt, zijn deze kosten standaard inbegrepen. Dat geldt niet voor klanten die uitsluitend over een klassieke zichtrekening bij de bank beschikken. Zij zullen dan ook een vergoeding moeten betalen van 12 euro op jaarbasis.
  • de verrichtingen die hebben plaatsgevonden op uw bankrekeningen zijn opvraagbaar tot een periode van tien jaar.
  • ...

Belfius online banking

  • overzichtelijke online omgeving
  • u kunt zich online inschrijven op nieuwe diensten, bv. het openen van een nieuwe spaarrekening. Dit zal u veel tijd besparen.

Zoals bij de meeste andere banken kunt u met Belfius online banking ook:

  • het saldo van uw rekeningen controleren
  • overschrijvingen uitvoeren
  • de limieten van uw bankkaart(en) aanpassen
  • nieuwe en bestaande diensten stopzetten of afsluiten
  • facturen betalen (via Zoomit)

BNP Paribas Fortis online banking

  • net zoals KBC zijn de diensten van BNP Paribas Fortis niet altijd gratis. Alleen klanten van de bank die beschikken over een Premium, Comfort of Welcome Pack dienen geen rekening te houden met extra kosten
  • de vergoeding voor het gebruik van de pc banking service van BNP Paribas Fortis is inbegrepen in de maandelijkse kostprijs
  • de functies die hierboven bij Belfius werden vernoemd, zijn ook van toepassing op de online banking van BNP Paribas Fortis

Nu u een expert bent op het vlak van internetbankieren en internetbanken, kunt u uw keuze maken. Vergelijk eerst de spaarrekeningen of persoonlijke leningen via onze site. Past een internetbank het best bij uw behoeften, maak dan gerust de keuze om u hierop in te gaan. Past een traditionele bank bij uw behoeften, dan kunt u nog altijd beslissen om aan internetbankieren te doen eens u klant bent bij de gekozen bank. We hopen dat het mysterie rond internetbankieren en internetbanken onthuld is en dat u iets heeft bijgeleerd dat u in de praktijk kan toepassen.