Welk type autoverzekering moet u kiezen?

Autoverzekering. Foto: Pixabay

Autoverzekeringen vergelijken

Heeft u besloten om de autoverzekeringen van de verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken? Goed idee! Maar wat als u niet weet welk type autoverzekering u moet nemen of hoeveel types van autoverzekering er überhaupt bestaan? Geen nood! In deze praktische gids geven we u een overzicht van alle autoverzekeringen en geven wij advies over welke dekking(en) u het best neemt.

De basis: de BA-autoverzekering

Dit is de enige autoverzekering waar u niet zonder kan. De enige waar u niet zonder mag, moeten we eigenlijk zeggen. De BA-autoverzekering is immers verplicht in België. Zonder deze autoverzekering mag u niet in uw auto rondrijden.

De BA-autoverzekering bij een ongeval de schade aan derden wanneer u aansprakelijk bent voor het ongeval, vandaar de naam burgerlijke aansprakelijkheid. Als u aansprakelijk bent voor het ongeval, dan vergoedt de verzekeraar dus de betrokken derde partij. Als u niet in fout was en u dus ook niet aansprakelijk was voor het ongeval, dan komt uw BA-autoverzekering niet tussen. Dit geldt ook voor situaties die buiten uw controle vallen, zoals bijvoorbeeld een auto-ongeval als gevolg van een hartaanval van de bestuurder.

De BA-verzekering dekt de schade aan de tegenpartij (dit kan gaan van een betrokken auto tot een gebouw, de openbare weg, … ); lichamelijke letsels van de tegenpartij en lichamelijke letsels van uw passagiers. De lichamelijke letsels van u als bestuurder en de schade aan uw eigen auto worden niet gedekt door de verzekering. Voor nog meer informatie over de BA-verzekering kunt u terecht bij onze praktische gids.

De omnium: de beste autoverzekering voor een nieuwe wagen

Als u een nieuwe wagen hebt gekocht en een lening bent aangegaan voor deze auto, kiest u het best voor de omniumverzekering. Ook wanneer uw auto vier jaar of jonger is, is de omniumverzekering aan te raden. Deze verzekering dekt in tegenstelling tot de BA-autoverzekering en de mini-omnium wel de schade aan uw eigen auto als u verantwoordelijk bent voor een ongeval.

De omniumverzekering dekt:

 • schade aan uw auto als u die zelf veroorzaakt heeft, bijvoorbeeld wanneer u met uw auto tegen een paal bent gereden
 • schade aan uw auto door een onbekende tegenpartij, bijvoorbeeld bij vluchtmisdrijf
 • schade aan uw auto bij een betwist ongeval
 • schade aan de auto als gevolg van een brand
 • schade aan de auto als gevolg van diefstal
 • glasbreuk

Let op: de letsels die u als bestuurder zelf opgelopen heeft bij een auto-ongeval dat u veroorzaakt heeft, worden niet gedekt! Hiervoor heeft u een bestuurdersverzekering nodig.
Meer informatie over de omniumverzekering – bijvoorbeeld over op welke manier u vergoed wordt – vindt u in onze praktische gids over de omniumverzekering.

De mini-omnium: geschikt voor oudere en tweedehandswagens

Voor een tweedehandswagen of voor een auto ouder dan vier jaar raden we de mini-omnium aan. De waarde van de auto is dan niet hoog genoeg meer om een volledige omnium te nemen.

Deze autoverzekering is net als de full omnium een versterking van de BA-autoverzekering. De mini-omnium dekt uw auto tegen:

 • diefstal: de verzekering vergoedt de schade aan uw auto. Het bedrag van de schade is bepaald in het verzekeringscontract. Het hangt onder andere af van de ouderdom van de wagen op het moment van de brand. Indien er geen waarde bepaald is in de mini-omnium, zal de schade bepaald worden door een expert.
 • brand: Het bedrag van de schade bij brand is bepaald in het verzekeringscontract en hangt o.a. van de leeftijd van de wagen op het moment van de brand. Indien er geen waarde bepaald is in het contract, zal de schade bepaald worden door een expert.
 • glasbreuk: hiermee wordt een breuk in de voorruit en/of schade aan de zijruiten gedekt. De herstelwerken kunnen uitgevoerd worden bij een hersteller die door de verzekeraar erkend is.

Versterken van de BA-verzekering: de extra waarborgen en verzekeringen

Er bestaan verschillende waarborgen waarmee u uw autoverzekering kan versterken, nl. de waarborg brand, diefstal, glasbreuk, juridische bijstandsverzekering en bestuurdersverzekering. De eerste drie zijn inbegrepen in een omnium en mini-omnium en werden hierboven al toegelicht.

Juridische bijstandsverzekering

Deze verzekering kan toegevoegd worden aan de BA-verzekering, de omnium en de mini-omnium en is zeker een complement dat het overwegen waard is. De juridische bijstandsverzekering dekt bij een juridisch geschil de kosten en erelonen van de betrokken advocaat. Wanneer is er sprake van een juridisch geschil?

Wanneer er een auto-ongeval gebeurd is, moet bepaald worden wie in de fout ging. Is de situatie duidelijk, dan is dit geen probleem. Is het niet duidelijk wie in fout was of raakt men het niet eens, dan wordt op basis van juridische argumenten bepaald wie in fout was. Het kan zijn dat hier een gerechtelijke procedure bij te past komt. De verzekering zal dit proces dekken (samen met de kosten van de advocaat)

Andere situaties waarin een juridische bijstandsverzekering van pas komt:

 • een ongeval waar een fietser of voetganger bij betrokken was
 • een ongeval in het buitenland
 • een ongeval waar het openbaar vervoer (bus, tram) bij betrokken was
 • een ongeval veroorzaakt door een chauffeur die onder invloed was
 • een ongeval met tegenstrijdige versies van de betrokken partijen
 • een meningsverschil over bv. de waarde van de auto na het ongeval of de vergoeding voor lichamelijk schade van de betrokken derde partij

Als u niet over een juridische bijstandsverzekering beschikt, moet u zelf een advocaat contacteren en de kosten van het proces betalen. Deze verzekering is dus zeker iets om over na te denken. Gemiddeld kost deze verzekering €50 per jaar. De prijzen verschillen afhankelijk van de verzekeraar.

Bestuurdersverzekering

De bestuurdersverzekering dekt uw lichamelijke schade die u mogelijk oploopt bij een auto-ongeval waarbij u in fout bent. U wordt gedekt wanneer:

 • u naar het ziekenhuis gestuurd wordt: de verzekering komt tussen in de kosten die niet door uw ziekenfonds gedragen worden
 • u als gevolg van het ongeval een tijd of voor altijd arbeidsongeschikt bent
 • u komt te overlijden: uw nabestaanden ontvangen in dat geval een uitkering

Een speciale autoverzekering: de jongerenverzekering

De jongerenverzekering is een autoverzekering waarbij jonge bestuurders (jonger dan 26 jaar) na een ongeval gedekt worden. Deze autoverzekeringen kunnen zeer hoog oplopen dus u baat er zeker bij om een vergelijking te maken tussen de jongerenverzekeringen die aangeboden worden door de verschillende verzekeraars.

In deze praktische gids werd uitgelegd welke soort autoverzekeringen er allemaal bestaan. Ook werden er enkele aanbevelingen gedaan in verband met het soort autoverzekering dat u het best neemt, afhankelijk van uw persoonlijke situatie. We kunnen dat er heel wat opties beschikbaar zijn voor u als bestuurder. En zoals het wel vaak gaat, betekent meer opties, meer kans op (grote)prijsverschillen. Aarzel dus niet om onze handige tool te gebruiken en de autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Wilt u graag nog meer informatie over de autoverzekering? Kijk dan zeker eens naar de andere artikels in onze praktische gidsen. Daar vindt u ongetwijfeld het antwoord op uw vraag.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.