De autoverzekering overzetten op een nieuwe auto

De autoverzekering overzetten op een nieuwe auto. Foto: Pixabay

autoverzekeringen vergelijken
Wat gebeurt er met uw huidige autoverzekering wanneer u een nieuwe auto koopt? Kan u de autoverzekering overzetten van de oude auto op de nieuwe? U vindt het antwoord op deze vragen in onze praktische gids. Wij vertellen u wat u moet doen nadat u uw nieuwe wagen gekocht heeft. Lees snel verder en kom snel te weten wat er moet gebeuren om uw nieuwe auto te verzekeren.

Hoe een autoverzekering overzetten op een nieuwe auto?

Stap 1: inschrijving

Als u net een nieuwe auto gekocht heeft, dan moet u uiteraard de auto eerst inschrijven. Bij de aankoop van uw wagen krijgt u van de verkoper een gelijkvormigheidsattest. Dit attest is het bewijs dat uw auto voldoet aan de technische specificaties. Daarnaast ontvangt u ook een aanvraagformulier dat u nodig heeft voor de inschrijving van de wagen (DIV – Dienst voor de Inschrijving van Voertuigen). Als u een tweedehandswagen gekocht heeft, ontvangt u beide formulieren van de particuliere verkoper.

U vult het aanvraagformulier zelf in of maakt een afspraak met uw verzekeraar om samen het formulier in te vullen. Op basis van dat document wordt het voertuig ingeschreven bij de DIV (Dienst voor de Inschrijving van Voertuigen). Als u voor de eerste keer een auto koopt of nog geen nieuwe Europese nummerplaat hebt, dan vraagt uw verzekeraar voor u ook een nummerplaat aan. De DIV bezorgt u dan uw nieuwe Europese plaat (voor de nummerplaat betaalt u 30 euro aan de postbode).

Stap 2: autoverzekering overzetten

Maak een afspraak met uw verzekeringsmakelaar of met uw huidige verzekeringsmaatschappij om samen de huidige autoverzekering aan te passen. De verzekeraar kan dit doen door een bijvoegsel (bijzondere voorwaarden) op te maken. Hierin worden de kenmerken van uw nieuwe wagen genoteerd, zoals het merk, het model, het type, de cataloguswaarde, de waarborgen, de premie…

Veel voorkomende vragen

Wat met de bonus-malus?

Deze blijft ongewijzigd.

Wat met de premie van de autoverzekering?

De premie van uw autoverzekering kan wel veranderen. Dit is onafhankelijk van het soort autoverzekering dat u heeft. De BA-verzekering, omnium, aanvullende waarborgen, etc. kunnen allemaal wijzigen. Dit hoeft overigens geen slecht nieuws te zijn. Een gewijzigde premie kan ook in uw voordeel uitdraaien. Zo kan het goed zijn dat u voor uw nieuwe auto een lagere premie moet betalen. Voor meer info over hoe de premie bepaald wordt, kunt u terecht bij onze praktische gids.

Kan ik veranderen van verzekeraar bij de aankoop van de nieuwe wagen?

Nee. De aankoop van een nieuwe auto is immers geen geldige reden om een contract te verbreken. Een autoverzekering kan enkel in bepaalde situaties stopgezet worden, bijvoorbeeld na een schadegeval of op de einddatum van het contract. In het laatste geval moet u rekening houden met een opzegtermijn die vermeld staat in het contract (min. 3 maanden bij de meeste verzekeraars). Voor meer info over het opzeggen van de autoverzekering en het veranderen van autoverzekering kunt u terecht bij onze praktische gidsen.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.