De autoverzekering tegen natuurschade of natuurrampen

Natuurschade. Foto: Pixabay

Autoverzekeringen vergelijken is gemakkelijk, de juiste autoverzekering kiezen is al iets moeilijker, zeker als u niet goed weet waarvoor u nu exact verzekerd bent. Het contract van de autoverzekering lezen voor u het ondertekend is natuurlijk een must, maar u kunt ook op voorhand al een beetje research doen. Als u op de hoogte bent van alle verschillende garanties, wat ze inhouden en wanneer ze wel of niet inbegrepen zijn in standaard autoverzekeringen zoals de omniumverzekering, zal u zeker helpen bij het kiezen van de juiste autoverzekering. In deze praktische gids geven we meer uitleg over de verzekering van uw auto bij natuurschade en natuurrampen.

Autoverzekeringen vergelijken

De verschillende verzekeringen voor natuurschade en natuurrampen

  • de verzekering tegen natuurrampen: met een verzekering tegen natuurrampen is de materiële schade gedekt die uw auto opgelopen heeft als gevolg van een incident dat officieel erkend werd als natuurramp. Dit wil zeggen dat officiële instanties (vb. de regering) het incident dat de schade veroorzaakte, moet erkennen als natuurramp. Het gaat bij deze verzekering steeds om de materiële schade. Deze verzekering dekt dus geen lichamelijke letsels die u eventueel zou oplopen bij het incident.
  • Er bestaat ook een verzekering voorstormschade die de schade dekt die veroorzaakt wordt door de storm (door de regen en of wind)
  • De verzekering voor natuurschade is een autoverzekering die de schade dekt die het gevolg is van een incident dat niet officieel erkend werd als natuurramp
  • De verzekering voor aanrijdingen met dieren dekt de schade aan uw auto die veroorzaakt werd na het aanrijden van een dier. Het gaat hier om een incident dat u niet kon vermijden of controleren. Wanneer een hert de weg op loopt en uw auto raakt, bent u verzekerd. Wanneer u een hond in uw straat aanrijdt, bent u dat niet.

Deze autoverzekeringen tegen natuurschade kunnen bovenop de standaard BA-autoverzekering genomen worden maar ze kunnen ook bovenop een formule zoals de omniumverzekering genomen worden.

Wat wordt er verzekerd?

Als uw auto verzekerd is tegen materiële schade dan zal de auto in de meeste gevallen ook automatisch verzekerd zijn tegen natuurrampen en stormen en hoeft u dus geen extra verzekering aan te vragen. De verzekeringsmaatschappij kan u ook een pakket aanbieden die de verschillende autoverzekeringen (dieren, natuurrampen, stormen,…) bundelt. Zo bent u in elke situatie beschermd en verzekerd.

Als uw auto verwoest en niet meer bruikbaar is, dan zal de verzekeringsmaatschappij u u vergoeden voor de waarde van de auto op het moment van het incident. In de meeste gevallen gaat de verzekeringsmaatschappij u wel om een franchise vragen alvorens de herstelwerken te starten. De hoogte van dit bedrag wordt steeds vastgelegd in het contract. U doet er dus goed aan om de franchise van de verschillende verzekeraars te vergelijken alvorens u een autoverzekering kiest.

Hoe de verzekering tegen natuurschade gebruiken?

U moet eerst via aangetekende brief, e-mail, telefoon op het kantoor van de verzekeraar het incident of de ramp toelichten. U vertelt de verzekeraar wat er gebeurd is en welke schade uw auto heeft opgelopen. (Neem zeker foto’s van de schade zo snel het incident gebeurd is) U licht de verzekeraar in binnen de voorop vastgestelde periode (u vindt de details terug in het contract van de autoverzekering). De verzekeringsmaatschappij zal de waarde van de auto berekenen (in geval dat uw auto niet meer bruikbaar is) of de schade opmeten en hier een bedrag aan vasthangen. De verzekeraar betaalt de garage waarmee het bedrijf werkt en vraagt daarna aan u om de franchise te betalen. De verzekeraar zorgt daarna dat de auto volledig hersteld wordt terug bezorgd.

We hopen dat u nu alles weet over autoverzekeringen die natuurschade of natuurrampen verzekeren. Wij hebben u een aantal situaties gegeven waarin een van de verschillende verzekeringen tegen natuurschade in werking zal treden. Ook hebben wij u verteld wat u moet doen om de compensatie te ontvangen en uw auto te laten herstellen door de verzekeringsmaatschappijen.

Als u meer wilt weten over de andere verzekeringen zoals de brandverzekering, de glasbreukschade en de diefstalverzekering, bezoek dan zeker onze afzonderlijke pagina’s.
Wilt u meer weten over de autoverzekering in het algemeen, bv. de belangrijkste documenten in de auto, de autoverzekering in het buitenland, hoe een conflict met de verzekeringsmaatschappij oplossen, etc. kijk dan gerust eens naar het overzicht van onze praktische gidsen. Daar vindt u zeker de informatie die u zoekt!

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.