Autoverzekering: de diefstalverzekering

Voor autoverzekeringen bestaan er verschillende soorten of niveaus van verzekering. Iedereen kent wel de BA-verzekering en de vaste formules van de (mini)omniumverzekering. Het feit dat u bepaalde garanties bovenop uw autoverzekering kan nemen, is misschien minder bekend. Zo kunt u bijvoorbeeld de diefstalverzekering bovenop uw BA-verzekering nemen. Dit is zeer handig voor iedereen die zijn auto tegen diefstal wil beschermen maar niet de premie van de volledige omnium willen betalen.

Autoverzekeringen vergelijken

In deze praktische gids krijgt u meer informatie over de diefstalverzekering. In onze volgende praktische gidsen krijgt u meer uitleg over andere garanties zoals de verzekering tegen glasbreuk en natuurkrachten of -rampen.

De diefstalverzekering

In dit geval verklaart de naam het fenomeen. De diefstalverzekering dekt de materiële schade van uw voertuig na een diefstal of poging daartoe.

Welke situaties worden gedekt door de diefstalverzekering?

  • Als uw auto gestolen en niet teruggevonden wordt, dan kunt u rekenen op een compensatie ter hoogte van de waarde van de auto op het moment dat uw auto gestolen werd. Over het algemeen wordt de waarde van de auto vastgelegd bij de ondertekening van het contract van uw autoverzekering. De waarde wordt herbekeken op het moment van de diefstal. Een auto die tien jaar oud is, zal immers sterk gedaald zijn in waarde. Andere verzekeringsmaatschappijen behouden de waarde bij de aankoop van de auto voor de eerste jaren dat de auto verzekerd is. Het is dus belangrijk om op voorhand te weten hoe uw verzekeringsmaatschappij de waarde van uw auto zal bepalen. Autoverzekeringen vergelijken en het contract van de autoverzekering goed lezen bij ondertekening is zeer sterk aan te raden
  • Als uw auto gestolen en binnen de maand wordt teruggevonden, dan bent u verzekerd voor alle schade die uw auto opgelopen heeft
  • Bij een poging tot diefstal wordt de schade die tijdens die poging wordt opgelopen verzekerd. Het kan hier gaan om een ingeslagen ruit, een geforceerd slot, etc.

In het geval dat uw autoverzekering van kracht is, zal de verzekeringsmaatschappij een franchise vragen alvorens de rest van de kosten op zich te nemen. Het maximum bedrag van de franchise en het eventuele maximum van de kosten van de verzekeringsmaatschappij worden steeds opgenomen in het contract. Het is dus zeer belangrijk dat u alles details van het contract goed leest. De kosten van de franchise zullen wel altijd parallel lopen met de waarde van de auto. Hoe duurder de auto, hoe meer franchise. Dit is logisch aangezien duurdere auto’s meer geld kosten om te vervangen en te repareren. Bovendien zijn deze auto’s ook vaker het doelwit van diefstal aangezien zo’n auto voor de dief veel waard is.

De eisen van de verzekeringsmaatschappij

Bij een diefstalverzekering moet u aan een aantal eisen en voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij voldoen. Voldoet u niet, dan kan de verzekeraar weigeren om een deel van of zelfs alle compensatie van hun kant te betalen.

Allereerst kan de verzekeraar eisen dat de auto voorzien is van een erkend anti-diefstal systeem. Hoe hoger de waarde van de auto, hoe belangrijker het zal zijn voor de verzekeraar dat u een erkend anti-diefstal systeem heeft.

De verzekeringsmaatschappij kan ook vragen dat uw auto geparkeerd wordt op een privéparking of terrein dat wel of niet deel uitmaakt van uw huis. Die parking of dat terrein moet in dat geval ook voorzien worden van een alarm of een andere vorm van beveiliging.

Als u niet voldoet aan de eisen of de voorwaarden die in het contract staan (het contract dat u getekend heeft), dan kan de verzekeraar weigeren om een compensatie te betalen en dan kan de verzekeraar u voor de kosten laten opdraaien.

De diefstalverzekering: extra’s

U kunt er voor kiezen om een extra dekking te nemen bovenop uw diefstalverzekering, i.e. een garantie waarbij ook u verzekerd bent. Met die extra verzekering kunnen ook uw bezittingen (kleren, bagage,…) verzekerd zijn. De spullen die al dan niet verzekerd worden, worden gespecificeerd in het contract van de diefstalverzekering. Vaak staat er een limiet op de waarde die gecompenseerd zal worden.

Voor de onderdelen van de auto (GPS, radio, …) bestaat er een aparte garantie of verzekering.

Een autoverzekering tegen vandalisme kan ook interessant zijn. Als uw auto beschadigd wordt maar de schuldige geen zichtbare poging heeft gedaan tot diefstal, dan wordt de schade niet gecompenseerd door de verzekeringsmaatschappij. Daarvoor heeft u dus geen diefstalverzekering maar een garantie tegen vandalisme nodig.

De diefstalverzekering: praktische stappen die u moet ondernemen

Voor de diefstalverzekering in werking kan treden (en u een compensatie kan ontvangen), moet u natuurlijk eerst kunnen bewijzen dat uw auto gestolen is of dat iemand een poging heeft gedaan om uw auto te stelen.

Om dit te bewijzen neemt u meteen foto’s wanneer u de poging tot diefstal opmerkt (vb. kapotte ruit, geforceerd slot). Dit heeft niet alleen betrekking tot uw auto, maar ook eventueel tot uw woning. Ook als het slot of de poort van uw garage beschadigd werd, neemt u hier foto’s van. Hetzelfde geldt als uw auto na een tijdje teruggevonden wordt. Neem ook dan meteen foto’s als bewijs van de opgelopen schade.

Als uw auto effectief gestolen werd, geeft u dit natuurlijk meteen aan bij de politie. In beide gevallen licht u de verzekeringsmaatschappij in over de poging tot of de diefstal van uw auto.

Wij hopen dat u na het lezen van deze praktische gids over voldoende informatie beschikt en dat u nu precies weet wat de diefstalverzekering is, in welke situaties ze geldt en wat u moet doen als uw auto gestolen werd. Wij willen u zeker meegeven dat autoverzekeringen vergelijken zeer belangrijk is, alsook het nalezen van het contract zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Wilt u meer weten over andere beschikbare garanties bovenop de klassieke autoverzekeringen of formules? Kijk dan zeker eens naar onze andere praktische gidsen.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.