Autoverzekering: de bestuurdersverzekering

Bestuurdersverzekering. Foto: Pixabay

Als u erover nadenkt om voor het eerst een autoverzekering te kopen of te veranderen van autoverzekering, moet u rekening houden met heel wat autoverzekeringen en waarborgen. De standaardformules zoals de BA-verzekering en de (mini)omniumverzekering kent u zeker en vast, maar wat met al die extra verzekeringen en waarborgen? In onze praktische gidsen geven we meer uitleg bij elke soort waarborg. Zo vindt u artikels over de brandverzekering, de glasbreukverzekering, de diefstalverzekering, etc. In deze praktische gids geven we meer informatie over de bestuurdersverzekering.

Autoverzekeringen vergelijken

Wat houdt de bestuurdersverzekering in?

Iedereen weet dat het belangrijk is dat u uw auto beschermt tegen zoveel mogelijk scenario’s waarbij uw auto schade kan oplopen. Daarbij vergeet men wel eens dat de bestuurder van de auto ook beschermd moet worden. Veel mensen denken dat u met een BA-verzekering of omniumverzekering ten alle tijde beschermd, maar dat is niet het geval.

Als u betrokken raakt bij een ongeval waar u in uw recht bent, bent u als bestuurder of passagier altijd beschermd. De BA-verzekering of de omniumverzekering van de andere partij dekt immers de schade (materieel en lichamelijk) die u tijdens het ongeval oploopt.

Als u het ongeval veroorzaakt en dus in fout bent, dekt de BA-verzekering of de omniumverzekering de materiële en lichamelijke schade van de betrokken partij, maar niet van u als bestuurder.

Als u graag verzekerd wil zijn voor uw eigen lichamelijke letsels (ook wanneer u naar het ziekenhuis gebracht moet worden) heeft u de bestuurdersverzekering nodig. De naam zegt het zelf: de bestuurdersverzekering verzekert de bestuurder. Dit wil zeggen dat deze verzekering mogelijke medepassagiers niet dekt. Zoals hierboven uitgelegd worden zij beschermd door de BA-verzekering of de (mini)omniumverzekering als u daarover beschikt (wanneer u als bestuurder is fout was) of door de verzekeringen van de betrokken partij (wanneer u als bestuurder niet in fout was).

Afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij en de aanbieding, kan een bestuurdersverzekering gekoppeld worden aan ofwel de bestuurder ofwel de auto. Als de bestuurdersverzekering gekoppeld is aan de bestuurder dan zal die in elk voertuig verzekerd zijn. Als de bestuurdersverzekering gekoppeld is aan het voertuig dan zal de bestuurder enkel verzekerd zijn als hij met die auto rijdt.

Wat dekt de bestuurdersverzekering?

De bestuurdersverzekering dekt de medische en/of de kosten in het ziekenhuis van de bestuurder. De letsels werden opgelopen tijdens een ongeval waarbij de bestuurder in de fout ging. Opgelet: de meeste verzekeringsmaatschappij hebben een limiet. Dit wil zeggen dat u maar voor een bepaald bedrag (het maximum) kan verzekerd zijn. Autoverzekeringen vergelijken is dus een goed idee: zo weet u precies wat het maximumbedrag is waarvoor u verzekerd zal zijn.

In geval van arbeidsongeschiktheid zal de verzekeringsmaatschappij een deel van of uw volledige inkomen als vergoeding aanbieden. Ook in geval van permanente letsels die u weerhouden om te werken (vb. een handicap) zal de verzekeraar een vergoeding betalen. Als de bestuurder overlijdt, ontvangen de nabestaanden de compensatie.

De hoogte van het bedrag is steeds afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij. Ook kunnen sommige verzekeraars vragen om een franchise te betalen. Vergelijk dus goed de verschillende verzekeraars en bestudeer alle factoren vooraleer u een keuze maakt.

Uitzonderingen

Hierboven vertelden we u dat een bestuurder die een ongeval veroorzaakt gedekt wordt door de bestuurdersverzekering, maar er zijn een aantal uitzonderingen waar dit niet het geval is. U wordt als bestuurder niet gedekt in de volgende situaties:

  • u veroorzaakte het ongeval terwijl u onder invloed met de auto reed. Dit geldt voor het overschrijden van de wettelijke limiet voor alcohol en voor drugs.
  • u beschikte niet over een (geldig) rijbewijs, reed zonder wettelijke papieren of droeg uw veiligheidsgordel niet
  • het ongeval was het gevolg van een straatrace, een weddenschap of een uitdaging.
  • als u vluchtmisdrijf of een andere misdaad pleegde voor of na het ongeval
  • de verzekering niet geldig was in het land waarin het ongeval gebeurde.

Samenvatting

Voor een goed begrip, vatten we dit artikel nog even samen en geven wij u nogmaals de belangrijkste punten mee:

  • de bestuurdersverzekering verzekert de bestuurder na een ongeval waarbij hij in de fout ging.
  • de compensatie die u ontvangt, is afhankelijk van uw verzekeringsmaatschappij. Verzekeraars vergelijken is dus erg van belang.
  • er zijn enkele uitzonderingen waarbij de bestuurder niet gedekt wordt. De belangrijkste zijn het rijden onder invloed (boven de wettelijke limiet) en het niet in orde zijn met wettelijke documenten

We hopen dat deze praktische gids nuttig was en dat u nu een stap dichter bent bij het kiezen van de juiste autoverzekering. Vergeet ook zeker niet om onze andere praktische gidsen te lezen zodat u op de hoogte bent van alle mogelijke autoverzekeringen en waarborgen.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.