Autoverzekering: de brandverzekering

Er zijn nog steeds veel mensen die moeite hebben met het kiezen van een autoverzekering. Dit komt omdat ze niet goed op de hoogte zijn van wat er nu juist wel en niet gedekt wordt en zo de foute keuze maken. De verschillende autoverzekeringen vergelijken en elk detail van het contract van de autoverzekering lezen is dus zeker van belang. Niet alle verzekeringsmaatschappijen bieden immers dezelfde garanties aan. Een garantie waar vaak naar gevraagd wordt, is de brandverzekering. In deze praktische gids geven we u meer uitleg over deze specifieke garantie.

Autoverzekeringen vergelijken

De brandverzekering

De brandverzekering wordt net zoals de diefstalverzekering en de glasbreukverzekering door de meeste verzekeringsmaatschappijen opgenomen in de (mini)omniumverzekering. Met de brandverzekering betaalt de verzekeraar de schade aan de auto als gevolg van een brand. Die brand kan ontstaan zijn door een externe of onverklaarbare oorzaak. Verzekeraars zullen uiteraard niet betalen wanneer u zelf uw auto in brand steekt!

Bij sommige verzekeringsmaatschappijen bent u ook gedekt wanneer de brand ontstaat als gevolg van een explosie, een blikseminslag of een kortsluiting in het systeem van uw auto. Ga steeds de voorwaarden van de dekking na voor u het contract van de diefstalverzekering

Wat wordt er niet gedekt door de brandverzekering?

Hierboven spraken we van een “externe” of “onverklaarbare” oorzaak. Zoals gezegd krijgt u geen compensatie als de brand door u werd veroorzaakt. Dit houdt niet alleen een opzettelijke brandstichting in maar ook een brand als gevolg van een brandende sigaret of aansteker.

De elektronische apparatuur (vb. GPS) en eventuele persoonlijke bezittingen in de auto worden ook niet gedekt.

Hoeveel wordt er terugbetaald met een brandverzekering?

Als de auto volledig verwoest is, kan de compensatie kan oplopen tot de volledige terugbetaling van de waarde van de auto op het ogenblik van het ongeval. De waarde van uw auto wordt opgenomen in het contract van de autoverzekering. De verzekeringsmaatschappij kan wel de waarde van de auto herberekenen. Als u het contract tekent met een nieuwe auto maar het ongeval tien jaar later plaatsvindt, zal de verzekeraar u niet de volledige waarde terugbetalen (aangezien de auto verouderd is en dus gedaald is in waarde).

Als de auto beschadigd is, zal de verzekeringsmaatschappij u vragen om een franchise te betalen voor ze de reparatiekosten op zich neemt. De waarde van de franchise wordt vooraf bepaald en wordt steeds opgenomen in het contract van de brandverzekering. De franchise is zeker een van de belangrijkste factoren of redenen om de verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. De franchise kan immers van verzekeraar tot verzekeraar verschillen.

In onze praktische gidsen vindt u meer uitleg over de andere garanties zoals de diefstalverzekering en de glasbreukverzekering. Voor alle andere informatie over de autoverzekering, kunt u ook steeds terecht bij onze praktische gidsen. Daar vindt u informatie over de BA-verzekering, de (mini)omniumverzekering, de autoverzekering in het buitenland, en nog veel meer!

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.