Autoverzekering: de BOB-waarborg

De BOB-waarborg. Foto: Vivium.be

Vergelijk autoverzekeringen

Binnen de wereld van de autoverzekering bestaan er zeer veel verschillende autoverzekeringen en extra waarborgen. Sinds de lancering van de campagne voor de aanstellen van een nuchtere persoon – de zogenaamde BOB – tijdens een avondje uit, hebben sommige verzekeraars besloten om een extra BOB-waarborg aan te bieden. Deze BOB-waarborg wordt meestal gekoppeld aan de BA-autoverzekering. Aarzel niet om de autoverzekeringen te vergelijken en zo te ontdekken welke autoverzekeraars de BOB-waarborg aanbieden en welke niet.

Wat dekt de BOB-waarborg?

De BOB-waarborg zorgt ervoor dat uw auto verzekerd is wanneer een Bob (Bewust Onbeschonken Bestuurder) uw plaats inneemt achter het stuur of een ander voertuig dat u bestuurt als u Bob bent.

In elk van beide gevallen zal de BOB-waarborg de materiële schade dekken van het voertuig dat Bob bestuurde, of hij nu volledig of slechts gedeeltelijk verantwoordelijk is voor de schade. De vergoeding die u ontvangt dient dan ook om de reparaties te betalen. Op die vergoeding staat wel een bepaald plafond. In het geval dat de auto per totale is of als de kosten het plafond van de verzekeraar overschrijden, dan zal de verzekeringsmaatschappij een bedrag betalen gelijk aan de waarde van de auto op het moment van het auto-ongeval.

Het is belangrijk om te weten dat de BOB-waarborg niet geldt voor lichamelijke letsels van de bestuurder van het voertuig. Als u daarvoor gedekt wilt zijn, moet u een bestuurdersverzekering nemen. Die extra verzekering zal de bestuurder beschermen in geval van hospitalisatie maar ook wanneer de bestuurder bv. moet revalideren na het ongeval.

Wat zijn de voorwaarden voor een BOB-waarborg?

De voorwaarden die verbonden zijn aan de BOB-waarborg, kunnen verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. Het is dus steeds belangrijk om de details van het contract van de autoverzekering na te lezen voor u tekent. Hieronder geven we u toch een aantal veel voorkomende voorwaarden zodat u weet wat u kan verwachten.

De voorwaarden voor BOB

 • De BOB moet over een geldig rijbewijs beschikken
 • De BOB moet nuchter zijn.
 • Er moet sprake zijn van een vriendendienst, de BOB mag dus geen geld ontvangen voor zijn diensten
 • De BOB moet toestemming gekregen hebben van de eigenaar van de auto om als BOB de wagen te besturen.
 • De eigenaar van de wagen kon zelf niet meer rijden omwille van de alcohollimiet
 • De BOB is niet de bestuurder die vermeld staat op het contract van de autoverzekering of iemand die deel uitmaakt van het gezin (patrimonium).

De voorwaarden voor het traject en het ongeval

 • Het ongeval moet plaatsgevonden hebben terugweg naar huis, komende van een recreatief avondje uit en bijvoorbeeld niet op de terugweg van een zakenreis
 • Zoals hierboven vermeld, moet de BOB toestemming gekregen hebben van de bestuurder (of van een familielid van de bestuurder) om het gekozen traject af te leggen als BOB
 • Als enkel de auto van de BOB betrokken is bij een ongeval (vb. BOB rijdt tegen een boom en beschadigt de auto) dan moet de politie gebeld worden. De politie zal dan ter plaatse een proces-verbaal opstellen. Als er een derde partij betrokken is (vb. BOB rijdt een auto aan of wordt zelf aangereden door de derde partij) dan moet er een aanrijdingsformulier ingevuld en opgestuurd worden naar de betrokken verzekeringsmaatschappijen.

Andere voorwaarden en restricties voor de BOB-waarborg

 • Als u de BOB-waarborg wilt gebruiken, wordt het ongeval mogelijk onderworpen aan een bevraging of analyse
 • U kan gevraagd worden om een deel van de kosten (een minimum) voor de reparaties te betalen. Omgekeerd bestaat er ook een plafond, zoals hierboven als vermeld werd. Bekijk dus goed deze minima en maxima aangezien deze kunnen verschillen van verzekeraar tot verzekeraar.
 • De verzekeringsmaatschappij kan ook een geografische grens opleggen. Let dus goed op waar (en vooral waar niet) de BOB-waarborg geldig is.
KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.