Apple werkt aan internetsatellieten en een patent op opladen via wifi

Draadloos opladen via wifi is een sterk concept maar is voorlopig nog toekomstmuziek. Foto: Pixabay

Apple staat klaar met een aantal nieuwe projecten. Zo werkt het bedrijf aan een patent om iPhone’s op te laden via wifi. Daarnaast zou er ook sprake zijn dat de technologiegigant werkt aan internetsatellieten om overal ter wereld internet te kunnen voorzien.

Iedereen kent het probleem: zelfs als u uw kabels netjes opbergt, dan komen ze er de volgende keer toch weer uit als een grote knoop. Om deze vervelende situatie op te lossen bestaat er al een compact laadstation waarmee u de nieuwste smartphone kunt opladen. Dat is zeker een handige oplossing, maar het probleem is dat zo’n laadstation geen groot bereik heeft. Daar wil Apple nu verandering in brengen. Het technologiebedrijf heeft immers een patent aangevraagd voor draadloos opladen via wifi.

Draadloos opladen via wifi dankzij een magische router

Ondanks dat patent is de technologie niet nieuw. Dat u draadloos kan opladen via radiosignalen is al een tijdje bekend. Twee jaar geleden werd er immers een manier gevonden om de router om te toveren in een draadloze energiebron. Met deze technologie is het mogelijk om batterijen tot op 8,5 meter te herladen via het draadloos netwerk. Apple heeft nu besloten om zich hier verder in te verdiepen.

In het document van het patent wordt omschreven hoe toestel getraceerd kan worden via ‘beamforcing’. Met deze technologie kan een aangepaste router geconcentreerde wifi-signalen zenden en dat resulteert in een groter bereik en hogere snelheden. Dat maakt op zijn beurt dan weer de weg vrij voor nieuwe technologieën, zoals draadloos opladen via wifi.

In het patent staan verschillende frequenties vermeld, waarmee een tablet of telefoon opgeladen zou kunnen worden via wifi, mobiele data of zelfs satellietsignalen. Althans, in theorie. Voorlopig gaat het enkel om een patent. Dit is geen garantie dat Apple ook echt zal werken aan een magische router die tegelijk internetsignalen verzendt en de iPhone van stroom voorziet. En zelfs als Apple er meteen aan zou werken, zou het nog jaren duren vooraleer het concept realiteit wordt.

Apple richt zijn blik op de ruimte

Apple staat vandaag bekend als de technologiegigant achter de iPhone en iPad. Apple kijkt echter verder dan zijn huidige producten om in de toekomst winst te blijven maken. Niemand had echter gedacht dat ze naar de ruimte zouden kijken.

En toch is het zo volgens twee ex-Google werknemers. Volgens hen werkt Apple aan internetsatellieten, i.e. zenders die de ruimte worden ingeschoten om rond de aarde een netwerk te vormen. Als gevolg zou iedereen op aarde (in theorie) een internetverbinding kunnen maken. Een van de twee ex-werknemers werkte daarvoor nog voor SkyBox Imaging, een satellietbedrijf dat in 2014 werd overgenomen door Google.

De vraag is: waarom kiest Google om samen te werken met Apple? Wellicht omdat Apple de laatste tijd sterk investeert in nieuwe projecten en niet bekend staat als het bedrijf dat liever afwacht. Apple zet liever zelf de toon. Internetsatellieten bieden veel mogelijkheden en zullen toegang geven tot een competitieve en lucratieve markt. Dat Apple er van in het begin bij wil zijn, hoeft dus niet te verbazen.

Nu bekend werd gemaakt dat de verkoop van iPhone stilaan daalt en ook de concurrentie steviger wordt, is het een slimme zet om deze nieuwe projecten aan te kondigen. Het toont aan dat Apple niet bij de pakken blijft zitten maar het heft in eigen handen neemt en aan een winstgevende toekomst werkt. Het bedrijf wil blijven innoveren en investeren in nieuwe technologie, ook al lijken sommige nieuwe projecten op het eerste zicht een vreemde keuze. Dat getuigt van moed en zin voor ondernemen aangezien het succes van deze projecten niet gegarandeerd is. Of deze moed echter gezien moet worden als overmoed, zal in de toekomst blijken.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.