Alles over 3G technologie

3G bracht o.a. hogere snelheden met zich mee. Foto: Pixabay

In België werd 3G in 2004 voor het eerst gelanceerd door Proximus. Vandaag kunnen bijna alle consumenten (meer dan 99,9%) gebruik maken van dit mobiele netwerk om te surfen op hun smartphone en / of tablet. Laten we eens kijken naar de kenmerken van dit netwerk.

3G en de verschillende generaties van netwerken

Zoals de naam al doet vermoeden, verwijst 3G naar de derde generatie van het mobiele netwerk. Het netwerk is gebaseerd op UMTS, de opvolger van het gsm-netwerk.

Wat maakte 3G zo uniek in vergelijking met de vorige generaties? Het gebruik van een bredere frequenties hogere stroomsnelheden die 3G in staat stelt om extra diensten zoals het delen van video’s, het bekijken van TV en video-telefonie aan te bieden.

Verschillende generaties van netwerken

3G is dus de derde generatie. Om te begrijpen hoe die derde generatie ontwikkeld werd, overlopen we snel even de mijlpalen in de ontwikkeling het mobiele netwerk.

Eerst was er 1G, het netwerk dat door de allereerst gsm’s gebruikt werd. Die gsm’s zijn uiteraard niet te vergelijken met de huidige gsm’s. Als u een van de eerste gebruikers was van zo’n gsm, zal het grote, zware ontwerp u vast bijgebleven zijn. Voor diegene die te jong zijn om het meegemaakt te hebben, raden wij aan om eens een oude film uit de doos te halen. Of u kan uiteraard snel even een Google-zoekopdracht doen. Wat vaststaat, is dat de eerste gsm’s groot en log waren qua ontwerp. De eerste generatie mobiel netwerk, 1G, stond de consumenten toe om draadloos te bellen, wat in die tijd een hele prestatie was.

Verschillende normen werden ontwikkeld voor deze vorm van communicatie: AMPS, de Amerikaanse standaard, verscheen in 1976. TAC was de naam van de Europese versie. Het is voor de hand liggend dat deze systemen een aantal gebreken hadden, waaronder veiligheid. 1G werd dan ook snel vervangen door de tweede generatie.

2G werd gelanceerd in het begin van de jaren ‘90. Dat netwerk leidde de overgang in van analoog naar digitaal. Het maakte gebruik van de zogenaamde gsm-standaard die we ondertussen goed kennen. 2G heeft een maximale snelheid van 9,6 kb / s. Dankzij het 2G-netwerk is het mogelijk om te sms’en en mms’en.

Op basis van 2G werd de GSM-standaard ontwikkeld, die op zijn beurt leidde tot de GPRS-norm, ook wel 2.5G genoemd, en EDGE (2.75G). Wat waren de verbeteringen? Met GPRS betaalde de klant voor de verbruikte hoeveelheid gegevens en niet voor de verbindingstijd. EDGE verhoogde de downloadsnelheden.

De kenmerken van 3G

3G heeft verschillende kenmerken die werden opgenomen door de International Union of Communications (ITU) binnen de IMT-2000 norm.

Hier zijn de belangrijkste:

 • een hoge overdrachtssnelheid:
  • een snelheid van 144 Kb / s in beweging (bv. in de auto)
  • een snelheid van 384 Kb / s voor voetgangers
  • een maximale snelheid van 4 Mb / s bij stilstand
 • een wereldwijde standaard
 • compatibiliteit met de tweede generatie (2G)

Merk op dat het 3G-netwerk functioneert met behulp van nieuwe frequentiebanden die verschillen van die van eerdere generaties. Ze bevinden zich tussen 1885 en 2025 MHz en tussen 2110 en 2200 MHz.

Een verbeterd systeem

In 2007 verscheen de eerste verbetering van 3G: 3G+ of 3.5G. Met behulp van HSDPA-technologie, realiseert dit netwerk snelheid van 8 tot 10 Mb / s. Dit protocol maakt gebruik van een frequentieband rond de 5 GHz.

Overal internet en op alle toestellen

In principe werd 3G ontworpen voor smartphones. In feite was het bestemd voor professioneel gebruik, maar het werd daarna opengesteld aan het grote publiek. 3G is vandaag beschikbaar voor iedereen en op elk toestel:

 • Op smartphones: voor 3G heeft u een compatibele gsm of smartphone nodig. Daarnaast moet u uiteraard beschikken over een gsm-abonnement of herlaadkaart die u toegang kan bieden tot het netwerk. Met de ontwikkeling van 4G, is 3G steeds onderdeel van de deals die aangeboden worden door de verschillende operatoren. U moet het dus niet apart aanvragen. Base, Orange (voorheen Mobistar) en Proximus hebben allemaal massaal ingezet op dit netwerk. De kaart van de Belgische telecomregulator (BIPT) met de netwerkdekking van alle operatoren toont dat meer dan 99% van de bevolking een uitstekende dekking heeft.

  De netwerkdekking van het 3G-netwerk
  Dekking van 3G voor alle operatoren. Blauw betekent dat alle operatoren 3G aanbieden. De andere kleuren betekenen dat 3G beschikbaar is bij 1 of 2 operatoren. Foto: BIPT
 • op de laptop: om te genieten van het internet en de 3G-technologie, heeft u een USB 3G-modem nodig. Deze werkt net zoals een gewone USB die u aansluit op uw computer. De meeste telecomoperatoren bieden zo’n USB model aan. Vraag de tarieven van uw provider.
 • op de tablet: sommige modellen hebben een ingebouwde 3G-functie. Indien dit niet het geval is, moet u net zoals bij een laptop een 3G-sleutel gebruiken.

Het gebruik van 3G vermindert snel de batterij van uw toestel. Als u het mobiel internet niet gebruikt, kunt u het best uitschakelen.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.