Alles over de internetverbinding met ADSL

Met ADSL is het mogelijk om tegelijk te bellen en te surfen op het internet. Foto: Pixabay

In de late jaren ’90 lanceerde Proximus (toen Belgacom) ADSL op de Belgische markt. Mettertijd is het aantal klanten die deze technologie gebruiken om een verbinding te maken met het internet sterk gegroeid. De technologie stond toe dat er langer en sneller gesurft kon worden, maar hoe werkt het nu juist?

De geschiedenis van ADSL als internetverbinding

Belgen kunnen al meer dan vijftien jaar genieten van ADSL. In het najaar van 1999 waren er slechts een duizendtal klanten die deze technologie gebruikten, maar ADSL verspreidde zich zeer snel. Het bewijs? Vandaag zijn er miljoenen mensen die de technologie gebruiken om een internetverbinding te maken.

Het grote succes van ADSL was een gevolg van het feit dat België een belangrijke rol speelde in het introduceren en uitrollen van de technologie in andere landen. Proximus vergaarde zo een unieke plaats op de telecommarkt door als een van de enige telecomoperatoren een commercieel aanbod te lanceren.

Tot zover de geschiedenis van ADSL in België. Dit is allemaal interessant, maar nu bent u nog geen stap dichter in het begrijpen van de technologie. Laten we dus snel verder gaan en kijken wat ADSL is en hoe het werkt.

De definitie en kenmerken van ADSL

De afkorting ADSL is afkomstig uit het Engels en betekent “Asymmetric Digital Subscriber Line”. Het is een digitale verbinding die datacommunicatie over een telefoonlijn van koperdraad mogelijk maakt. ADSL wordt ook wel breedbandtechnologie genoemd omdat de doorvoersnelheid van de gegevens hoger ligt dan bij een conventionele analoge modem.

ADSL is asymmetrisch

Waarom asymmetrisch? De snelheid waarmee een gebruiker gegevens ontvangt (downstream) is hoger dan de snelheid waarmee de gebruiker gegevens kan versturen (upstream). Als de snelheid gelijk is, spreekt met van SDSL-technologie (Symmetric Digital Subscriber Line).

ADSL maakt gebruik van twee verschillende frequenties: het upstreamverkeer gebruikt frequenties van 30 KHz tot 138 KHz. Het downstreamverkeer gebruikt die van 138 KHz tot 1 MHz. Deze frequentieverdeling is de reden waarom de doorvoersnelheid van ADSL asymmetrisch is.

Wat heeft u nodig voor een ADSL-verbinding?

 • Een splitter: dit toestel houdt de verschillende frequenties uit elkaar.
 • Een ADSL-modem: Deze modem verbindt uw computer met de telefoonlijn.
 • Een telefoonlijn

De kosten voor een ADSL-verbinding

Voor een ADSL-verbinding betaalt u eenmalige aansluitingskosten en abonnementskosten bij de provider. Het maandelijkse bedrag voor uw internetabonnement is afhankelijk van de provider die u kiest. Zoals eerder vermeld, heeft u voor een ADSL-verbinding ook een telefoonlijn nodig (zelfs als u niet belt met die telefoon) en een aangepaste modem.

Een ADSL-modem en router van asus
Een voorbeeld van een ADSL-modem en router. Bron: asus.com

De snelheid en kwaliteit van de verbinding

De stroomsnelheid, die overeenkomt met de snelheid van de informatieoverdracht tussen het internet en de computer, wordt uitgedrukt in megabits per seconde. De snelheid is afhankelijk van uw ADSL-abonnement en uw operator, maar ook van een aantal andere criteria:

 • de kwaliteit van uw telefoonlijn: het soort koperdraad, de aanwezigheid van andere signalen …
 • de modem: de stroomsnelheid is grotendeels afhankelijk van de apparatuur
 • het type verbinding tussen uw computer en uw modem: ethernet wordt algemeen aanbevolen
 • de lengte van uw telefoonlijn

Die laatste is zonder twijfel het meest problematisch. Onthoud het volgende: de snelheden die beloofd worden door de operator zijn steeds de maximale snelheden die gemeten worden onder ideale omstandigheden. Als uw woning verder verwijderd is van de centrale, dan zal uw snelheid lager liggen.

Bijvoorbeeld: als we ervan uitgaan dat de snelheid van 8 Mb/s stabiel is tot een kabellengte van ongeveer 1,6 kilometer, dan wordt de snelheid verlaagd tot 4 Mb/s voor een afstand van rond de 3,5 km. Als u verder van de centrale woont, bent u dus in het nadeel.

Klassiek ADSL haalt maximaal 20 Mb /s downloadsnelheid en 1 Mb/s uploadsnelheid. De snelheid van de ADSL-verbinding is echter afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale.

ADSL heeft slechts één nadeel

De ADSL-technologie heeft heel wat voordelen:

 • meerdere diensten zijn mogelijk: internet, telefoon, video on demand …
 • met breedbandtechnologie kan er meer gedownload worden: software, games, grote bestanden …
 • goede dekking in België: 99,9% van de bevolking heeft toegang tot deze technologie
 • eenvoudige installatie: uw operator biedt u de benodigde apparatuur aan en komt alles voor u installeren
 • zo goed als alle operatoren bieden deze technologie aan
 • de vrijheid van de telefoonlijn: u kunt tegelijk bellen en surfen op het internet
 • mogelijkheid om meerdere computers te verbinden op dezelfde ADSL-lijn

Er is slechts een nadeel:

 • hoe verder u van de centrale woont, hoe minder sterk het signaal

De andere DSL-technologieën

Er zijn twee hoofdcategorieën van de xDSL-technologieën: die met een symmetrische transmissie en met asymmetrische transmissie. In het eerste geval is de snelheid waarmee een gebruiker gegevens ontvangt (downstream) gelijk aan de snelheid waarmee de gebruiker gegevens kan versturen (upstream). In het tweede geval is de upstreamsnelheid lager dan de downstreamsnelheid.

Symmetrische verbindingen

 • HDSL: dit was de eerste technologie van DSL en verscheen in het begin van de jaren ‘90. Het behaalde een snelheid van 2 Mb/s.
 • SDSL: deze technologie werd ontwikkeld voor een verbinding over een kortere afstand dan HDSL.

Asymmetrische verbindingen

Afhankelijk van de configuratie, kan VDSL symmetrisch of asymmetrisch zijn. Met deze verbinding profiteert de gebruiker van meer vloeiende navigatie dan bij ADSL. Vervolgens werd VDSL2 geïntroduceerd die de downloadsnelheid tot 100 Mb/s deed stijgen.

Welke aanbieding moet u kiezen?

Weet u na het vergelijken van internetabonnementen niet welke u moet kiezen omdat u weinig afweet van de operatoren en de verschillende technologieën? Wij raden u aan om eerst na te gaan welke snelheden er op uw locatie mogelijk zijn en welke operatoren de beste snelheid aanbiedt. Om dit toe doen, neemt u contact op met de telecomoperator en vraagt u hen naar de snelheid. Afhankelijk van uw locatie zullen zij u vertellen wat de maximale snelheid zal zijn. Wist u dat u de snelheid van uw internetverbinding ook zelf kan achterhalen? Dit kan aan de hand van een zogenaamde speedtest.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.