Hoe wordt een huis aangesloten op het gasnetwerk?

De netbeheerder behandelt de gasaansluiting. Bron: Eandis

Zonder aansluiting op het net, geen gas in uw huis. Uw energiemeter moet eerst aangesloten worden op een leiding alvorens uw apparaten op gas kunnen werken. Om uw huis aan te sluiten op het gasnetwerk, moet u een aantal stappen ondernemen. Lees deze gids om te weten wat u moet doen!

De distributienetbeheerder maakt de verbinding

In België behandelt de distributienetbeheerder (DNB) de plaatsing en de aansluiting van de energiemeter. De rest van de installatie is aan u. Als er een probleem optreedt, moet u raad vragen aan een verwarmingstechnicus.

Een aansluiting bestaat uit een kabel die is aangesloten op uw gasmeter vanaf het trottoir. Die verbinding wordt uitgevoerd door de distributienetbeheerder. U moet dus allereerst weten wie uw netbeheerder is. Zo is Sibelga de bevoegde instantie voor Brussel terwijl ORES en Eandis twee voorbeelden zijn van netbeheerders in Wallonië en Vlaanderen. Weet u niet wie uw netbeheerder is? Vul uw postcode in op de site van Synergrid en vind het antwoord.

Opgelet. Het kan zijn dat uw woonwijk niet gedekt wordt door het aardgasnet. Maar wees gerust, DNB’s investeren regelmatig in de uitbreiding en vernieuwing van het distributienetwerk. Zo hebben steeds meer mensen toegang tot de energiebron die zij verkiezen. Als een uitbreiding noodzakelijk is, zal uw netbeheerder beslissen om het wel of niet te realiseren. Dit gebeurt op basis van een berekening van de winstgevendheid, een mechanisme dat werd vastgesteld door de wetgeving.

Als uw huis zich wel in een wijk bevindt die gedekt wordt door het gasnetwerk, dan zal u geen problemen ondervinden. Nieuwbouw of niet, uw huis zal aangesloten kunnen worden op aardgas. Als het om een reeds bestaande woning gaat, dan kan de centrale verwarmingsinstallatie bewaard worden. Alleen de ketel die wordt zal aangepast moeten worden.

Hoe vraagt u een gasaansluiting aan?

Om de aanvraag bij uw distributienetbeheerder vlot te laten verlopen, volgt u de volgende stappen:

 1. Bepaal het vermogen (gasdebiet) van uw installatie
 2. Kies een plaats voor het opstellen van de gasmeter
 3. Verzamel de juiste plannen van uw woning
 4. Bepaal de afstanden
 5. Vraag de aansluiting aan
 6. Voer de voorbereidende werken uit

Laten we de te nemen stappen een voor een overlopen.

1. Bepaal het vermogen van de installatie

Bent u niet thuis in de energiesector? Laat uw installateur het totale vermogen van de apparaten bepalen die op aardgas werken. Aan de hand van het vermogen of het gasdebiet, bepaalt de DNB het type gasmeter dat geïnstalleerd zal worden.

Hoe meer vermogen, hoe zwaarder de aansluiting en hoe groter de gasmeter.

De gemiddelde woning heeft meer dan voldoende met een gasdebiet van maximaal 6 m³ per uur (of maximaal 50 kW). Dat is voldoende voor verwarming, om te koken en voor warm water.

2. Kies een plaats voor het opstellen van de gasmeter

Er zijn twee vereisten:

 1. de plaats moet voldoen aan de eisen van uw DNB: toegankelijk, vochtvrij, goed verlicht, bestand tegen het weer …
 2. er moet voldoende ruimte zijn: de plaats waar u de gasmeter wil, moet een minimale hoogte hebben van 2 meter

3. Verzamel de juiste plannen van uw woning

Nieuwbouw

 • het inplantingplan / kadasterplan van het gebouw op het perceel
 • het plan met de gewenste locatie van de gasmeter

Bestaande woning

Als u geen plannen heeft, geef dan de volgende gegevens door:

 • een schets van de gewenste locatie van de gasmeter
 • de afstand van de woning tot aan de rooilijn. De rooilijn is de grens tussen openbaar domein en privédomein

4. Bepaal de afstanden

 • Meet de afstand tussen de voorziene plaats voor de gasmeter en de gevel van de woning (inclusief de dikte van de muur). Dit is afstand A.
 • Meet de afstand van je voorgevel tot aan de rooilijn. Dit is afstand B.
De afstanden die gerespecteerd moeten worden bij Eandis
De afstanden die gerespecteerd moeten worden bij een gasaansluiting. Bron: Eandis

Afstand ‘A’ moet minimaal 0,5 meter zijn en mag voor een standaardaansluiting niet langer zijn dan 3 meter. Afstand ‘B’ van rooilijn tot gevel mag maximaal 25 meter zijn.

5. Vraag de aansluiting aan

Weet u wie uw distributienetbeheerder is? Perfect. Surf naar de officiële website van uw DNB en dien online een aanvraag voor een gasaansluiting aan. Om de aanvraag correct in te vullen en in te dienen, heeft u de volgende gegevens nodig. Deze gegevens heeft u in de vorige stappen verkregen:

 • het nodige gasdebiet (vermogen) voor de installatie
 • de opstellingsplaats voor de gasmeter
 • de berekende afstanden
 • de plannen: bij een online aanvraag, kunt u de plannen digitaal uploaden. Doet u de aanvraag niet online, dan bezorgt u de plannen in een klantenkantoor van uw DNB.
 • als u al een elektriciteitsaansluiting hebt in uw woning, geeft u de EAN-code van die aansluiting door. U vindt de EAN-code op de energiefactuur

Als de aanvraag correct werd ingediend, zal u een offerte ontvangen van DNB.

6. Voer de voorbereidende werken uit

Werken op het openbaar domein worden door de netbeheerder uitgevoerd. Werken op het privédomein zal u zelf moeten uitvoeren. Bent u geen Handige Harry? Aarzel dan niet om een professional in te schakelen of vraag raad aan familie en kennissen.

Een overzicht van de werken vindt u op de website van de DNB.

De ingebruikname van het gas

Als de voorbereidende werken klaar zijn, zal de DNB langskomen. Zij zullen de gastoevoer openzetten als:

 • er iemand aanwezig is
 • als u in het bezit bent van een ondertekend getuigschrift dat bevestigt dat de installatie is uitgevoerd volgens de geldende normen (volgens art 48 van KB 1971) en eventueel aangevuld met een controleverslag van een erkend keuringsorganisme als de installateur niet cerga-gecertificeerd is
 • als u een contract heeft bij een energieleverancier
 • als de binneninstallatie in orde is
 • als de bijkomende dichtheidsproef (door de DNB uitgevoerd) aantoont dat de binneninstallatie gasdicht is onder de leveringsdruk

Ziezo, u kunt nu genieten van aardgas!

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.