5 tips om de beste energieleverancier te kiezen

5 tips om de beste energieleverancier te kiezen. Foto: www.ryco-energieadvies.nl

Wilt u graag veranderen van energieleverancier maar weet u niet welke te kiezen? Geen probleem! KillMyBill heeft in deze praktische gids 5 tips verzameld die u op weg zullen helpen naar de beste energieleverancier.

Tip 1: Denk goed na over welke soort energie u wilt

Dit is enigszins voor de hand liggend, maar we raden u toch aan om goed na te denken over welke soort energie u wilt van uw energieleverancier. Wilt u graag elektriciteit, gas, of allebei? Denk ook aan de verschillende soorten: groene energie, biogas, etc. Als u voor groene stroom wilt gaan, moet u uiteraard een energieleverancier kiezen die dit aanbiedt.

Energieprijzen vergelijken

Binnen hetzelfde thema van milieu en duurzaamheid kunt u ook geïnteresseerd zijn in het milieubeleid van de energieleverancier. Neemt de energieleverancier maatregelen om zijn ecologische voetafdruk te verminderen? Investeert de energieleverancier in de productie of ontwikkeling van groene of hernieuwbare energie (ook als hij het misschien nog niet kan aanbieden)? Afhankelijk van uw antwoorden op deze vragen en van uw interesses en wensen, kunt u snel een keuze maken tussen meerdere energieleveranciers.

Tip 2: Vergelijk de prijzen

Met al die stijgingen en taksen die uw energierekening steeds duurder maakt, is het belangrijk om de prijzen van de verschillende energieleveranciers in België met elkaar te vergelijken. De prijs van de energie is voor velen dan ook het belangrijkste criterium bij het kiezen van een energieleverancier. Niemand betaalt immers graag te veel geld voor zijn energie.

Wat u misschien nog niet weet is dat zelfs als een deel van het bedrag hetzelfde is voor een aantal energieleveranciers, er toch een groot verschil kan zijn tussen de energieleveranciers, afhankelijk van de kosten voor de distributie, de belastingen, …

Vergelijken is dus de boodschap!
Energieprijzen vergelijken

Tip 3: Vergelijk de tarieven

Prijzen en tarieven: dat is hetzelfde, toch? Nee, toch niet. Zowat alle energieleveranciers in België bieden klanten twee soorten tarieven en contracten aan: een vast en een variabel tarief.

Met een vast tarief betaalt u dezelfde prijs gedurende de looptijd van uw contract. Met een variabel tarief is de prijs van de energie afhankelijk van de energiemarkt. Zo kunt u profiteren van een prijsverlaging van gas of elektriciteit, maar moet u evenzeer meer betalen als de prijs omhoog schiet.

Een variabel tarief houdt risico’s in terwijl een vast tarief voorspelbaar en enigszins veiliger is. Beide hebben hun voor- en nadelen dus het is belangrijk dat u hier goed over nadenkt alvorens u een keuze maakt.

Tip 4: Houd rekening met verlengingstarieven

U kunt uw keuze ook mee laten bepalen door de duur van de contracten die aangeboden worden door de verschillende energieleveranciers in België.

Er bestaan contracten van onbepaalde en van bepaalde duur. Voor die laatste zijn er contracten van 1, 2, 3, of 5 jaar.

Let op! Houd rekening met zogenaamde verlengingstarieven. De verlengingstarieven komen enkel voor bij contracten van bepaalde duur. Het verlengingstarief wil zeggen dat uw contract ‘stilzwijgend’ wordt verlengd aan het einde van de looptijd als u geen actie onderneemt. Als uw contract bijna ten einde loopt, dan zal u van uw energieleverancier een nieuw voorstel ontvangen (vaak voor dezelfde periode als uw vorige contract). Als u geen actie onderneemt, dan zal uw contract automatisch verlengd worden.

Bent u tevreden over uw energieleverancier of over het tarief dat u heeft, dan is dit geen enkel probleem. Bent u niet langer tevreden, dan verandert u best van energieleverancier of eventueel van het type contract.

Tip 5: Bekijk de extra diensten van de energieleverancier

Energieleveranciers bieden meer aan dan enkel energie aan een bepaalde prijs! Als de energieleverancier maar één product aanbiedt (vb. gas), dan zal deze leverancier waarschijnlijk sneller geneigd zijn om meer extra diensten aan te bieden aan de klant. Omgekeerd, wanneer een leverancier op meerdere producten (vb. elektriciteit, groene stroom en gas) focust, dan kan de energieleverancier het aantal beschikbare diensten beperken.

We geven een voorbeeld: als er gevraagd wordt naar een offerte of er wordt onderhandeld over het contract, dan is de energieleverancier vaak bereikbaar via telefoon, e-mail en soms zelfs via afspraak. Sommige energieleveranciers kunnen er echter voor kiezen om het contact enkel via e-mail te laten verlopen voor hun meest competitieve aanbiedingen. Zo kunnen de kosten gedrukt worden waardoor de consument een lagere prijs aangeboden krijgt. Ook de betalingsvoorwaarden kunnen verschillen. Om de kosten te verlagen, bieden sommige energieleveranciers enkel betaling via domiciliëring aan voor de meest competitieve aanbiedingen.

Vergelijk dus zeker de extra diensten van de verschillende energieleveranciers. Deze kunnen misschien het verschil maken als u twijfelt tussen een aantal aanbieders.

Conclusie: bestaat er zoiets als “de beste energieleverancier”?

Het antwoord op die vraag is “nee”. Er bestaat geen energieleverancier die juist is voor iedere klant in België. De juiste keuze is steeds afhankelijk van de verwachtingen en de wensen van de klant. De titel van deze praktische gids zou dus eigenlijk aangepast moeten worden naar “5 tips voor het vinden van de beste energieleverancier VOOR U”.
Negeer dus steevast al die lijstjes die de energieleveranciers in ons land rangschikken van goed naar slecht. Denk eerder goed na over wat u precies verlangt van uw energieleverancier en ga dan op zoek naar de leverancier die uw wensen en verwachtingen het sterkst benaderd. Als u enkel bezorgd bent om de prijs kan u de energieleveranciers op onze site vergelijken en zal u altijd uitkomen bij de de “beste energieleverancier”.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.