De 3G en 4G USB-modem: hoe werkt het en wat kan het?

Een USB-modem is handig voor als u onderweg bent en geen toegang heeft tot wifi of een hotspot: Foto: Pixabay

U heeft internet nodig maar om een of andere reden heeft u geen toegang tot een internetverbinding of tot een wifi-hotspot. Wat nu? De oplossing is om een 3G of 4G USB-modem te gebruiken! Laten we eens kijken wat het precies is en hoe het werkt.

Verbinding maken met het internet vanaf uw computer of tablet is mogelijk via een 3G of 4G-sleutel. En dit vanaf elke locatie! Wanneer u op reis bent en u geen wifi-hotspot vindt, zal u zeker blij met deze accessoire. Ook wanneer u met het openbaar vervoer reist, kan de USB-modem van pas komen. Laten we dus geen minuut verliezen. Lees hieronder hoe het werkt en hoe u hem kan gebruiken.

Wat is een 3G of 4G USB-modem?

Deze sleutel tot uw internetverbinding ziet eruit als een standaard USB-stick maar heeft een andere functie. Als u hem insteekt in een van de USB-poorten in uw computer, dan kunt u via het 3G of 4G-netwerk van uw mobiele operator genieten van toegang tot het internet. Eenvoudig gezegd, is de USB-modem te vergelijken met een draadloze modem: er komen geen kabels aan te passen en de surfsnelheid is gelijk aan die van een wifi-verbinding.

De USB-modem voldoet aan USB-standaarden. Dit wil zeggen dat de sleutel compatibel is met laptops en desktops van eender welk merk, PC of Mac. U kunt de USB-modem ook gebruiken met een tablet, op voorwaarde dat de tablet over een USB-poort beschikt natuurlijk.

Voordelen van dit apparaat

Het grote voordeel is mobiliteit. Als u een 3G of 4G USB-modem heeft, kunt u zich eender waar verplaatsen zonder angst voor een slechte of afwezige internetaansluiting. U bent permanent aangesloten op het netwerk van uw operator, wat een groot voordeel is voor mobiele gebruikers! Bijvoorbeeld, als u voor uw werk e-mails onmiddellijk moet lezen en beantwoorden, dan kunt u dit zonder problemen doen.

Een ander voordeel van deze technologie: verhoogde productiviteit. Als u in staat bent om altijd en overal verbinding te maken met het internet, dan kunt u niet alleen sneller reageren, maar ook sneller werken. Zo spaart u tijd. Als uw trein of vliegtuig vertraging heeft, kunt u zonder problemen verder werken zodat u dat later niet meer hoeft te doen.

De USB-modems kunnen ook in het buitenland gebruikt worden. Houd wel rekening met roaming die uw factuur kunnen doen oplopen. Verkies steeds de toegang tot een wifi-netwerk van het hotel of tot een hotspot.

Tot slot, houd er rekening mee dat telecomoperatoren verschillende pakketten aanbieden. Afhankelijk van uw behoeften, kunt u kiezen tussen occasioneel gebruik of intensief gebruik. Zorg ervoor dat u goed weet wat u wil en hoeveel u verbruikt. Zo niet, dan zal u snel te veel betalen.

Hoe moet u een 3G of 4G USB-modem gebruiken?

Een 3G of 4G-sleutel gebruiken is niet moeilijk. Als u hem eenmaal heeft aangeschaft, moet u de simkaart, die u van uw telecomoperator krijgt, insteken in het toestel. Dit is cruciaal voor de werking van de sleutel. Zonder de simkaart kunt u niet geïdentificeerd worden als klant van de operator en kunt u bijgevolg geen verbinding maken. De volgende stap is het insteken van de USB-modem in een van de USB-poorten van uw computer.

Een USB-modem van Asus
Een USB-modem van Asus. Foto: Coolbue

De USB-modem vereist geen ingewikkelde procedure zoals het installeren van software of het wijzigen van instellingen. U hoeft helemaal geen IT-expert te zijn om te kunnen genieten van mobiel internet via dit systeem.

Als de sleutel wordt herkend, ziet u op het scherm een ​​navigatie-assistent die u toont hoe u verbinding maakt. Gebeurt dit niet, probeer dan om een ​​webpagina te openen. Afhankelijk van de operator die u heeft, is het mogelijk dat u direct verbonden bent met het internet.

Om uw USB-modem in de gaten te houden, raden wij aan om de informatie over uw account, zoals de hoeveelheid data die u verbruikt heeft en de verbindingssnelheid op het bureaublad van uw computer te zetten. Zo ziet u meteen of u te veel verbruikt.

Als laatste raden wij ook aan om op de hoogte te zijn van alle apparatuur en accessoires die uw laptop bezit. Sommige modellen hebben immers een ingebouwde 3G of 4G-sleutel, waardoor het uiteraard niet meer nodig is om een aparte USB-modem aan te schaffen. Bekijk de specificaties van uw computer zodat u onnodige aankopen vermijdt.

Een herlaadkaart of abonnement?

Om te kunnen profiteren van een 3G of 4G-verbinding heeft u niet alleen een compatibele USB-modem nodig. De plaats waar u zich bevindt, moet gedekt zijn door het 3G of 4G-netwerk. Om te weten op welke plaatsen u gedekt bent door een van beide netwerk, kunt u de dekkingskaarten van het BIPT, de Belgische telecomregulator, raadplegen.

Maar dat is niet alles! U heeft ook een contract nodig bij een mobiele operator. Zonder hen kunt u immers geen verbinding maken met het netwerk. Er zijn twee soorten:

  1. Met engagement: als u het mobiele internet op lange termijn wilt gebruiken, dan past deze formule perfect bij u. Deze contracten kunnen 12 of 24 maanden duren en geven u recht op een bepaalde hoeveelheid data. Als u de toegestane volume overschrijdt, ontvangt u van uw operator een bericht met de waarschuwing dat u geen toegang tot het mobiele internet. U kunt daarna extra data kopen.
  2. Zonder engagement: dit is perfect voor als u de USB-modem gedurende een korte periode nodig heeft. Denk aan een zakenreis of een korte reis naar het buitenland.

Het gebruik van een wifi-router in plaats van een USB-modem

Zijn de USB-modems nog wel populair? Wordt de 3G-sleutel steeds minder aantrekkelijk? Wetende dat het 4G-netwerk een zeer groot deel van het Belgische grondgebied beslaat, zou het ons niet verbazen dat u met niets minder tevreden bent. Het 4G-netwerk is dan ook veel sneller dan het 4G-netwerk: het heeft een theoretische snelheid tot 150 Mb/s. Onthoud wel dat als u een 4G USB-modem heeft dat u nog steeds moet controleren of u zich wel in het dekkingsgebied bevindt. Zoniet, dan zal u tevreden moeten zijn met een iets minder snelle verbinding.

U zult misschien ook al gemerkt hebben dat steeds meer operatoren nu ook wifi-routers verkopen. Bij Proximus kunt u de “Vodafone Mobile Wifi” kopen, bij Oranje de “Pocket Hotspot” en bij Base, de “MiFi”.

Het doel van een wifi-router? Een router gebruikt het 3G of 4G-signaal en dankzij de simkaart en het verspreiden van van de internetverbinding via wifi. Concreet betekent dit dat u de internetverbinding en het surfvolume kunt delen met al uw apparaten (gsm, tablet, video-speler, laptop …). Met dit soort apparatuur kunt u tot maximaal 10 apparaten aansluiten. Het is de ideale oplossing voor het verbinding van toestellen die geen USB-poort hebben.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.